Pohjanmaan poliisilaitokselle uudet ansiomerkit

Pohjanmaan poliisilaitos halusi jakaa uudet kunnia ja ansiomerkit 10.1.2018 olevana vuosipäivänään. Heidän toive oli, että ansioristiin tulee kaikkien kolmen maakunnan vaakunat sekä poliisin tunnus. Kunniamerkin muodoksi he olivat valinneet pyöreän, mutta muutoin meille annettiin vapaat kädet suunnittelun osalta.

ansiomerkki_pohjanmaan_poliisilaitokselleUusi ansiomerkki Pohjanmaan poliisilaitokselle

Erittäin haastava suunnittelukohde

Ristin suunnittelun suurimmaksi haasteeksi muodostuivat maakuntien vaakunat. Vaakunoiden pienet yksityiskohdat piti pystyä yksinkertaistamaan niin että ne eivät muuttuisi liiaksi. Tässä prosessissa mielestämme onnistuimme oikein hyvin. Päädyimme ratkaisuun, jossa vaakunat upotetaan kolmeen sakaraan ja ne jäävät metallipinnoille. Muuten itse risti emaloidaan valkoisella kultasepän emalilla. Ristin materiaaliksi valittiin hopea, jotta yksityiskohtia voidaan korostaa tummentamalla. Itse ristin päälle tuli poliisin tunnus.

Pohjanmaan poliisilaitos ansioristin suunnitteluAnsioristin suunnittelu

Kunniamerkin suunnittelun lähtökohdaksi otimme perinteisen tyylitellyn pohjanmaalaisen peltomaiseman latoineen. Tämä sama maisema joka toistuu myös koskenkorvapullon etiketissä. Sillä valitettavan usein tuo kyseinen aine on myös syypää poliisin työtehtäviin. Suunnitteluvaiheen ensimmäisessä osassa teimme kolme toisistaan poikkeavaa suunnittelua. Näistä asiakas valitsi yhden, johon halusi lisättävän myös tekstit ruotsiksi sekä taustalle merimaiseman. Koska myös poliisien tunnus oli keskellä, tilaa alkoi olla aika niukasti. Saimme kuitenkin uudelleen asettelulla ja pienellä elementtien karsimisella toteutettua kunniamerkin jossa nämä kaikki asiat ovat paikoillaan.

Pohjanmaan poliisilaitos ansiomerkin suunnitteluAnsiomerkin suunnittelu

Ristin ja kunniamerkin valmistus

Suunnitteluiden hyväksynnän jälkeen pääsimme työkalujen valmistukseen. Risti oli myös erittäin haastava kohde työkaluntekijälle. Sillä pienet yksityiskohdat vaakunoissa vaativat erittäin pienten jyrsintäterien käyttöä, jotka taas katkeavat helposti ja tuhoavat koko työkalun. Kahden vuorokauden jyrsinnän jälkeen meillä oli valmis stanssi kaikkineen pienineen yksityiskohtineen valmiina. Poliisien logosta tehtiin oma työkalu kuten myös pyöreästä kunniamerkistä.

Pohjanmaan poliisilaitos ansioristiUusi ansioristi Pohjanmaan poliisilaitokselle

Työkalujen valmistuttua pääsivät kultasepät ja emalointimestari näyttämään omaa ammatitaitoaan. Kaikki yksityiskohdat viimeisteltiin käsityönä ja ristin emaloitiin kolmeen otteeseen jotta haluttu lopputulos saavutettiin. Yksityiskohdat saatiin paremmin näkyviin osittaisella tummentamisella.

Valmiit ansiomerkit yksilöitiin vielä saajan nimellä sekä aiheeseen sopivalla kunniamerkkinauhalla.

Ansiomerkit, Tapaustutkimus , ,